Openstaande boetes CJIB

Indien u een of meerdere boetes bij het CJIB hebt openstaan, is het belangrijk dat u snel handelt. Alleen op die manier kunt u erger voorkomen.

Tips bij openstaande boetes CJIB

Openstaande boetes bij het CJIB leiden altijd eerst tot verhogingen. Na het verstrijken van de eerste betalingsregeling krijgt u de eerste verhoging en al snel volgt de volgende verhoging. Als u al meerdere boetes hebt openstaan, raakt u dan al snel het overzicht kwijt. Wilt u voorkomen dat het totale bedrag aan openstaande boetes bij het CJIB erg oploopt, dan adviseren wij u om alle nieuwe boetes in ieder geval zo spoedig mogelijk te betalen. Het is niet verstandig om eerst de oude boetes aan het CJIB te betalen, omdat anders ook de nieuwe boetes steeds hoger worden door verhogingen en bijkomende kosten van het CJIB.

> Meer tips bij openstaande boetes CJIB

Opvragen overzicht openstaande boetes CJIB

De eerste stap voor het kunnen betalen van de boetes is het opvragen van een overzicht van alle openstaande boetes bij het CJIB. U kunt daartoe het online aanvraagformulier gebruiken op de website van het CJIB. Middels dit formulier kunt u ook direct een betalingsregeling aanvragen. Het CJIB zal het overzicht van de openstaande boetes per post aan u toesturen.

> Overzicht openstaande boetes CJIB aanvragen

Betalingsregeling voor openstaande boetes CJIB

Wanneer u eenmaal het overzicht hebt ontvangen van alle openstaande boetes, is het belangrijk om een betalingsregeling te verkrijgen. Via het aanvraagformulier van het overzicht kon u al om een betalingsregeling vragen, maar vaak eist het CJIB dat u ook een goed gemotiveerd en met bewijsstukken onderbouwd verzoek indient voor een betalingsregeling. Ons advies is ook om dat verzoek dan zo spoedig mogelijk schriftelijk in te dienen.

> Meer informatie aanvragen betalingsregeling

Zitting kantonrechter

Wanneer u er niet met het CJIB uitkomt en de boetes niet betaalt, zal het CJIB dwangmiddelen gaan inzetten om u toch tot betaling te bewegen. Als laatste middel zal de officier van justitie overgaan tot gijzeling. Voor het kunnen toepassen van gijzeling heeft de officier van justitie echter toestemming nodig van de kantonrechter. De kantonrechter moet een machtiging afgeven voor de gijzeling. Wanneer u een oproeping ontvangt voor een zitting bij de kantonrechter is het belangrijk dat u hier zelf naar toe gaat om verweer te voeren. Het is vanaf 1 februari 2014 helaas niet meer mogelijk om u tijdens de zitting bij de kantonrechter bij te laten staan door een pro deo advocaat.

> Meer informatie zitting kantonrechter

 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden