Kantonrechters staan vaker gijzeling toe bij schulden CJIB

Het komt steeds vaker voor dat kantonrechters toestaan dat een persoon in gijzeling wordt genomen omdat hij/zij schulden heeft bij het CJIB. Dat blijkt uit onderzoek van het aantal gijzelingszaken. Dit blijkt onder andere uit het volgende artikel uit het Algemeen Dagblad.

Aantal gijzelingszaken gestegen

Uit onderzoek blijkt dat het aantal gijzelingszaken is gestegen. Het Algemeen dagblad schreef hierover op 15 juli 2013 het volgende artikel: Rechters laten wanbetalers vaker gijzelen: “Het aantal zaken waarin de rechter gijzeling als dwangmiddel heeft toegestaan na een onbetaalde boete, is gestegen. In 2008 droeg het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) 47.699 gijzelingszaken over aan de politie, in 2012 waren dat er 57.765. Dat bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Justitie na berichtgeving van die strekking in NRC Handelsblad.

De rechter kan iemand die zijn betalingsverplichtingen niet nakomt voor bepaalde tijd opsluiten. De boete blijft dan wel openstaan, omdat het een dwangmiddel is en geen vervanging van de boete.”

Verweer

Wilt u gijzeling voorkomen, dan is het belangrijk dat u bij de kantonrechter een zo goed mogelijk verweer voert. Het verweer moet goed gemotiveerd zijn en met bewijsstukken onderbouwd. Wij adviseren u om u tijdens de zitting bij te laten staan door een gespecialiseerde gijzelingsadvocaat, die weet welke verweren hij kan voeren om de gijzeling te voorkomen. In de meeste gevallen hebt u recht op een pro deo advocaat, waardoor de kosten van rechtsbijstand worden vergoed door de Staat. U betaalt hoogstens een geringe eigen bijdrage, die u vaak weer via de bijzondere bijstand terug kunt krijgen.

Wilt u direct contact met een gespecialiseerde gijzelingsadvocaat? Meld uw zaak dan bij ons netwerk aan, en wij brengen u onmiddellijk in contact met een advocaat bij u in de regio.

< Terug naar Gijzeling
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden