Gijzeling afgewezen wegens ten onrechte buitengebruikstelling voertuig en inname rijbewijs

Een oude uitspraak van de kantonrechter Bergen op Zoom van 1 juli 2003, maar nog steeds bruikbaar: ECLI:NL:RBBRE:2003:AH9369.

De betrokkene had een boete opgelegd gekregen voor het lopen over de snelweg. Voor de vordering tot gijzeling was al een voertuig van betrokkene buiten gebruik gesteld en was zijn rijbewijs voor 4 weken ingenomen geweest. Dit had niet gemogen, omdat de overtreding niet met een voertuig was begaan. Daarom heeft de kantonrechter nu de gijzeling afgewezen.

De kantonrechter oordeelde als volgt:

“Uit de toelichting van de verbalisant, zoals opgenomen in het van het procesdossier deel uitmakende zaakoverzicht, blijkt dat betrokkene ten tijde van de gedraging over de vluchtstrook van de snelweg liep.

Hoewel evident is dat dit niet is toegestaan, had in dit geval, waarin de gedraging lopend is begaan, zonder deugdelijke motivering redelijkerwijs niet gekozen mogen worden voor de dwangmiddelen inname van het rijbewijs en buitengebruikstelling van het voertuig. De toelichting in de processtukken is -te- beperkt. 

Nu de aard en ernst van de gedraging zich bovendien niet verhoudt tot de -zwaarte- van het dwangmiddel gijzeling is toepassing van dit dwangmiddel naar het oordeel van de kantonrechter dan ook niet gerechtvaardigd. De vordering zal derhalve om die reden worden afgewezen.”

< Terug naar Zitting kantonrechter
Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden